December 2010

SOPH nieuwsbrief                                 December 2010                                                     nummer 10

Beste mensen

Hiervoor u ligt alweer een nieuwe SOPH nieuwsbrief . In deze nieuwsbrief leest u hoe de toestand in Honduras is en natuurlijk hoe het gaat met ons project. Veel is er niet veranderd het laatste half jaar, maar wij proberen u toch zo veel mogelijk op de hoogte te houden.

Wij wensen u  veel leesplezier.

Het Bestuur

҉          ҉          ҉          ҉          ҉

BRIEF VAN WIL EN DE TOESTAND IN HONDURAS

Hallo Lieve mensen,

Dit jaar was het gelukkig een stuk rustiger dan het vorige. Er is altijd wel wat onrust, maar wij mogen  op dit moment niet mopperen.

Zoals in de brief van juni al vermeld is hebben wij een paar maanden met alles stil gelegen,door de politieke toestand en stakingen, moesten wij steeds binnen blijven.

Het visproject was ook tot het minimale teruggelopen. Door een gulle sponsor hebben wij het weer goed op kunnen bouwen en gaat het nu goed ook met de verkoop.

Alles heeft zijn onderhoud nodig, zo ook de huisjes en alles wat op het terrein staat.

We zijn nu ook bezig met het schilderen van de huisjes, want sommige staan er reeds tien jaar de allereerste twee staan zelfs al 12 jaar.

In het begin hebben wij er houten ramen in gezet, maar die worden slecht, ook doordat er een soort worm in komt te zitten. Nu komen er metalen ramen in met gaas ervoor tegen de muggen e.d.

Ditzelfde geldt voor de deuren, daarvoor worden er ook nog wat deuren vernieuwd.

Voor de veiligheid gaan wij het terrein wat meer beveiligen. Hier en daar komt wat meer prikkeldraad boven op het hekwerk en een muurtje wordt verstevigd. Dit is veiliger voor de oudjes en voor mij. (Ook al hoor ik ook bijna tot de oudjes)

Volgende week maandag krijgen we er weer een oudje bij, hij is 92 jaar
maar nog bijzonder fit, dus  beetje bij beetje gaan we het vol krijgen.

Ook zijn wij bezig met het planten van heel veel bananenbomen op het terrein aan de linkerkant van het project.

Nelson een jongen van S.O.S. heeft gebeld met een project wat “Europa” heet en nu kreeg Wil de bananenplanten voor niets.

De eerste keer was het veel te nat, maar nu zijn ze begonnen. De jongens die hier aan werken krijgen per stek betaalt. De stekken worden eerst in zwarte zakjes gedaan, nadat ze zijn schoongemaakt en de zwarte grond gemixt is met zand en fijne kiezelsteentjes. (zie foto). Als de stekken groot genoeg zijn worden ze in de grond gezet. Daar staan ze nu in, zie ook de foto hieronder. Het duurt 7 maanden tot ze vruchten dragen.

Foto dec 2010 -1 Foto dec 2010-2

 

 

 

 

 

Ook zijn er 100 tomatenplanten neergezet, 100 Paprika planten en 50 komkommerplanten.

De auto doet het nog geweldig fantastisch.

Verder wil ik nog even het overlijden van Riet van Oosten op 2 november j.l. herdenken. Rust in vrede Riet namens het bestuur van de SOPH.

LIEVE MENSEN,

U die ons altijd blijven steunen wens ik een gezellige en Gezegende kerstdagen toe en een voorspoedig 2011.
HOPELIJK TOT 2011, IN NOORDWIJK

LIEFS  WIL

҉          ҉          ҉          ҉          ҉

SPELMATERIAAL

Op een school nabij Tegucicalpa, het Naciones Unidas heeft zo’n 750 leerlingen, maar geld voor spelmateriaal is nooit aanwezig. Nu vroegen ze ons of wij wat konden sponsoren om wat spelmateriaal te kunnen aanschaffen. De stichting heeft € 200,00 gesponsord en daar hebben ze het volgende voor kunnen aanschaffen.Foto dec 2010-3

2 doelpalen met netten, voetballen, springtouwen, volleyballen en wat kleinere spellen. Hiernaast ziet U een foto met een kleine groep van de leerlingen en daaronder twee bedankbrieven die geschreven zijn door twee leerlingen namens de school.

 

Foto dec 2010-5 Foto dec 2010-4

De vertaling is kort samen gevat:

Lieve mensen en vrienden van de SOPH

Bij deze willen wij u uit naam van de leerlingen van de school Naciones Unidas, hartelijk danken voor de ballen, voetballen en springtouwen . Ook voor de twee doelen compleet met de netten.

Wij voetballen zelfs met de onderwijzeressen en dan winnen wij ook nog. Wij zijn er erg blij mee. Nogmaals heel hartelijk dank voor deze donatie.

Fabio Alejandro Coello Mena & Dania Jaquelin Ramos Mairena. 

BLIJF ONS OOK IN HET KOMENDE JAAR  WEER STEUNEN

Want zonder uw hulp en steun kunnen wij het niet

WIJ WENSEN IEDEREEN GEZEGENDE EN

PRETTIGE KERSTDAGEN EN EEN

GELUKKIG EN VREDIG

2011

Foto dec 2010-6

Wilt u voortaan onze nieuwsbrief per mail ontvangen, laat mij dit dan even weten.

Het bespaart onze stichting veel druk- en portokosten.

U kunt ook onze website pagina’s bekijken op: www.soph.org

Webmaster: Marco Haenraets: Webmaster@haenraets.com.

Rekeningnummer SOPH: 86 55 21 999 te H.I.Ambacht

t.n.v. ONTW. PROJECTEN HONDURAS ST.

Wij zijn ANBI gecertificeerd.

Weet u nog iemand die donateur wil worden van onze Stichting?

Dat kan door uw bank te machtigen voor een vast bedrag per maand (bijvoorbeeld € 5.–) over te schrijven naar de bankrekening van onze Stichting.