December 2012

SOPH nieuwsbrief

December 2012.                                                                                                        nummer14

Beste mensen

Hiervoor U ligt alweer een nieuwe SOPH nieuwsbrief . In deze nieuwsbrief leest u  hoe de toestand in Honduras is en natuurlijk hoe het gaat met ons project. Ook leest u in deze brief dat er bestuurlijk iets gaat veranderen. Wij hopen dat u het met plezier zult lezen.

Het Bestuur

҉               ҉            ҉            ҉            ҉҉҉

Brief van Wil

Hallo  lieve mensen ,

Hier in Honduras gaat alles wel een beetje op en neer,  de toestand wordt er niet beter op. Economisch gaat  het ook slecht, kunnen de mensen amper betalen en veel stakingen. Vorige zondag 18 november zijn er plaatselijke verkiezingen gehouden, ze hopen op maandag 18 december de uitslag te hebben. Maar zo als gewoonlijk is er weer eens behoorlijke fraude gepleegd, dat zeggen de tegenpartijen.

Nu maar hopen dat alles goed komt. Volgend jaar november 2013 zijn de verkiezingen voor een nieuwe president. Er zijn hier anderhalf miljoen werklozen, dat is een heel groot probleem, er zijn ook veel delinquenten.

Hier gaat alles normaal op het project, alleen hebben  wij Don Jose  verloren, die is 20 september overleden, hij is 93 jaar geworden. Don Jose was altijd aan het werk. Wat mij opvalt is dat de mensen hier wel oud worden, de oudste die hier is overleden was 97 jaar. De mensen hebben het altijd erg naar hun zin als ze op het project wonen.

Wij hebben er een oudje bij op het project. Het is Don Daniel en hij is 84 jaar. Wij hopen nog steeds dat er meer oudjes bij komen. De ouderen die er zijn helpen ook een beetje mee op het project.

Begin dit jaar hadden we problemen met de waterpomp, maar dankzij de hulp van de  SOPH, u dus kon het snel geregeld worden. Wij hebben het water hard nodig voor onze visvijvers. Het water van buitenaf is niet goed, daar zit chloor in en dat kunnen wij niet gebruiken.

Wij hebben nu ook klein visjes en die kweken wij zelf. Vroeger kochten wij ze altijd in Zamorano. Nu verkopen wij zelf die kleine visjes.

Wij  hebben veel bruine bonen gezaaid. Zoals het er nu uit ziet, kunnen wij straks een goede oogst binnen halen.

De bakbananen gaan redelijk.

Wij hebben op dit moment  een varkentje die volgend jaar in februari kleintjes gaat krijgen, een ander varkentje eind maart. Zo hebben wij volgend jaar dus uitbreiding op het project!

Verder groeien er ook komkommers, tomaten, paprikas en watermeloenen.

Verder hopen we dat het jaar 2013 beter wordt vooral hier in Honduras,

Verder gaat alles zijn gangentje.  In de nacht is het voor ons erg koud, maar 11 graden en overdag warm.

Met de kinderen gaat ook alles goed, ook met hun studies. Siniata studeert wiskunde en is onderwijzeres, maar het is  moeilijk om aan het werk te komen. Saul studeert Engels, om daarna les te geven op een school. Fleur gaat het laatste jaar in en dan is ze ook onderwijzeres.  Wilhelm studeert voor dokter. Ze hebben allemaal goede  cijfers gelukkig en daar zijn we erg blij mee.

Bij deze wil ik alle mensen danken die ons altijd  steunen en blijven steunen

Verder wensen wij U hele fijne kerstdagen en een voorspoedig 2013 toe.

Wil van Stein, Mauricia, Zinia,Eurodita, en de kinderen

HET IS GELUKT

In januari 2013 treedt er een nieuw bestuur aan. Zij stellen zich voor verderop in deze uitgave. Het oude bestuur, mevrouw G. van Waegeningh, de heer P. van Leeuwen, en mevrouw Joke Haenraets nemen na 16 jaar afscheid.

Wij vinden het heel fijn dat het door jongeren van ons wordt overgenomen. Er is in onze tijd erg veel gebeurd met de SOPH, denk aan het sturen van containers, bouwen van schooltjes, ondersteunen van gehandicapte kinderen enz. en de bouw van Wilsueno.

Wij wensen het nieuwe bestuur veel succes en wij hopen dat u hen op dezelfde manier blijft ondersteunen, zoals u dat ons ook heeft gedaan. Want u weet, zonder uw steun kunnen wij het niet.

Met vriendelijke groet,

Het Oude Bestuur

Voorstellen van het nieuwe bestuur.

Sven Strijk,
22 jaar oud en sinds januari 2012 afgestudeerd. Daarna heb ik veel gereisd waardoor ik de Spaanse taal heb kunnen leren. In juli 2012 heb ik het project Wilsueno voor een aantal weken bezocht en onder de indruk geraakt van de stichting, waar ik graag aan bij wil dragen door in het bestuur te treden.

Frans Willems,
69 jaar getrouwd en gepensioneerd werknemer van Shell. Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik in de ICT gewerkt. Ben altijd al geïnteresseerd geweest in ondersteuning geven aan de 3e wereld en heb reeds 2x het project Wilsueno bezocht en daar werkzaamheden uitgevoerd. In het bestuur zal ik ondersteunend zijn aan het bestuur.

Sandra Warmerdam-van Stein
43 jaar oud, getrouwd en moeder van 2 kinderen. Werkzaam als relatiebeheerder bij DKV. Ik steun het project van (tante) Wil van Stein al jaren als donateur. Ik kijk er naar uit om meer actief bezig te zijn voor de stichting. In het bestuur ga ik de functie vervullen van secretaris.

Stef Steenvoorden

27 jaar oud en werkzaam als financieel adviseur bij het Erasmus MC. Gedurende mijn wereldreis in 2011 heb ik het project Wilsueno bezocht. Ik vind het mooi dat ik nu zelf mijn steentje bij kan dragen aan het project. Ik zal de taak van penningmeester opnemen binnen het bestuur.

OPGELET:

Indien er in de maand januari wijzigingen komen in uw situatie kunt u dit nog doorgeven aan het oude bestuur, vanaf 1 februari moet u de wijzigingen doorgeven aan: Mevr. S. Warmerdam v. Stein, Kortebachstraat 28 2211 GX Noordwijkerhout

Of per e-mail: persan@versatel.nl

BLIJF ONS OOK IN HET KOMENDE JAAR  WEER STEUNEN

Want zonder uw hulp en steun kunnen wij het niet

WIJ WENSEN IEDEREEN GEZEGENDE EN

PRETTIGE KERSTDAGEN EN EEN

GELUKKIG EN VREDIG

2013

 Kerst foto nieuwsbrief dec 2012

Wilt u voortaan onze nieuwsbrief per mail ontvangen, laat mij dit dan even weten.

Het bespaart onze stichting veel druk- en portokosten.

U kunt ook onze website pagina’s bekijken op: www.soph.org

Webmaster: Marco Haenraets: Webmaster@haenraets.com.

Rekeningnummer SOPH: 86 55 21 999 te H.I.Ambacht

t.n.v. ONTW. PROJECTEN HONDURAS ST.

Wij zijn ANBI gecertificeerd.

Weet u nog iemand die donateur wil worden van onze Stichting?

Dat kan door uw bank te machtigen voor een vast bedrag per maand (bijvoorbeeld,

€ 5.–) over te schrijven naar de bankrekening van onze Stichting.