Juni 2012

 SOPH nieuwsbrief

Juni 2012.nummer13

Beste mensen

Hiervoor U ligt alweer een nieuwe SOPH nieuwsbrief . In deze nieuwsbrief leest u  hoe de toestand in Honduras is en natuurlijk hoe het gaat met ons project.

Het Bestuur

҉҉҉҉҉҉҉

De toestand in Honduras

Brief van Wil.

De situatie in Honduras is op het ogenblik heel erg slecht. Bij de politie worden er 4000 uitgezet i.v.m. een zuiveringsactie. De politie is erg corrupt. Er zijn ook agenten die vluchten naar Nicaragua omdat ze bang zijn dat ze gearresteerd worden.

Misschien hebt u het ook al op de radio of via de tv. gehoord, maar Honduras is op het ogenblik een gevaarlijk land. Er worden veel mensen doodgeschoten.

De mensen durven ’s avonds  niet meer de deur uit.

Er zijn veel stakingen soms denk ik, ik ga terug naar Nederland of zal ik hier blijven. Het zal wel zo zijn, dat ik hier blijf.

Maar het gaat niet goed hier. In november zijn er voorverkiezingen want volgend jaar in november 2013 zijn er presidentsverkiezingen. Wij zullen wel zien hoe dat gaat lopen.

Het project

Begin dit jaar hadden wij erge pech, onze waterpomp ging stuk. Dat kwam erg slecht uit want ik had net 14000 kleine visjes gekocht en die kunnen niet zonder water. Het zat er wel in natuurlijk want de pomp was ongeveer 13 jaar oud en wordt intensief gebruikt.

Maar gelukkig de redding kwam van de SOPH die de nieuwe installatie heeft gefinancierd en binnen twee weken was alles weer in werking.

Het weer is niet alleen in Nederland van slag, maar ook hier. De afgelopen week hebben wij een wervelstorm gehad en die is ook over ons project gegaan en dat kostte ons een kleine 500 dakpannen. En wat lekkage in vier huisjes, maar alles is alweer in orde.

Juan Carlos die bij ons werkt, belde op dat hij niet kwam die dag omdat het hele dak van zijn huis was afgewaaid. Ook bomen waaiden om of braken af.

Het installeren van de nieuwe waterpomp.

Waterpomp nieuwsbrief juni 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Er waren al boeren die gezaaid hadden maar daar is alles al weer van weggespoeld, wij waren ook bezig maar zijn er mee gestopt.

Wij zitten nu al bijna drie weken met regen en onweer bijna iedere dag. De weg naar Trojes is verdwenen,  daar kunnen wij niet meer heen. En zo is het door het hele land. De wegen hier zijn al niet zo best.

Wat hier ook goed groeit is het onkruid dat gaat zo snel. Vanaf oktober vorig jaar tot een week of drie geleden was het zo droog en nu staat het haast een meter hoog.

Verder lopen wij met laarzen aan want je loopt te soppen. De grond is verzadigd.

Op het project gaat het goed. De bananen bomen staan er goed bij en geven veel bananen. Het zijn bakbananen. Deze zijn kleiner als de bananen die wij in Nederland hebben. Wij hebben er aardig wat van verkocht.

Ieder jaar zetten wij er een paar vruchtbomen bij. Het duurt alleen vijf jaar voor dat het vruchten geeft, maar je hoeft er niets aan te doen het groeit vanzelf.

Ook met de vissen gaat het nog steeds goed. In de paasweek hebben wij 900 libras verkocht. (l libra is ongeveer 450 gram). Dat waren heel wat vissen. Het gaat de goede kant op en zitten in een stijgende lijn.

Wij zijn druk bezig om zelf onze eigen visjes te kweken, dan hoeven wij ze niet meer te kopen. De eerste 5000 die wij gekweekt hebben groeien heel goed. Nu zijn wij bezig met weer 5000 en die beginnen ook te groeien. Ze wegen bijna een gram en na 7 maanden wegen ze 250 tot 300 gram.

Heel zachtjes aan druppelen er toch steeds een paar ouderen binnen. Er is een echtpaartje bijgekomen en afgelopen week is er ook weer een alleenstaande man   bijgekomen. Hij had het over Wilsueno op de tv. gezien.

Een schoolproject.

Op de school van Zinia en Eurodita de Escuela Naciones Unidas, een school met 545 leerlingen hebben ze te weinig stoelen, de kinderen zitten daar op kratjes.

Hierover kwam een artikel in de krant te staan en twee dagen later kregen ze 100 stoelen voor de leerlingen aangeboden. Iedereen was er zeer blij mee.

Je ziet maar als je er de krant bij haalt dan lukt er wel weer wat.

Eurodita kreeg een aanbod van de centrale bank om 30 stoelen te kopen, maar daar moest ze per stoel € 1.00 voor betalen, dat gaat daar zo.

Wil heeft die stoelen dus gekocht.

Stoelen nieuwsbrief juni 2012

De nieuwe aangeschafte tafels en stoelen voor de computers met Eurodita

 

 

 

 

Ze hebben ook een computer lokaal en hebben van de regering de computers gekregen, alleen moeten ze er mee op de grond zitten, want er zijn geen stoelen of tafels voor.

Eurodita en Zinia promotors voor dit project hebben het zo gedaan, dat ook de ouders wat moesten bijdragen en deze hebben de 15 stoelen betaald. En meegeholpen om de tafels in elkaar te zetten.

De SOPH heeft voor dit lokaal 15 tafels  met ventilatoren betaald.

Nu is het compleet.

Beste mensen dit was het dan weer vanuit Honduras.

Alle donateurs en andere goede gevers, weer heel hartelijk bedankt voor de steun die wij steeds van uw krijgen, want steun blijven wij nog steeds nodig hebben.

Wil

HERHAALDE OPROEP VANUIT HET BESTUUR.

Het bestuur, wat nu nog steeds bestaat uit drie personen, heeft besloten om er na 14 jaar  mee te willen gaan stoppen, daarom deze oproep. Alle leden van het bestuur zijn zo zachtjes aan de 70 gepasseerd en vinden dat dit overgenomen zou moeten worden door mensen die jonger zijn dan wij.

Wij hopen echt dat er zich wat jongeren zullen aandienen om dit van ons te gaan overnemen. Erg veel werk is het niet. Wij denken speciaal aan hen die in Honduras zijn geweest.

Mocht je er meer over willen weten of melden,  bel mij dan even:

Joke Haenraets 078-6814074 of mail luud.joke@haenraets.com

TOT NU TOE NOG GEEN ENKELE REACTIE ONTVANGEN.

҉ ҉҉҉҉҉҉

Het bestuur en Wil vanuit Honduras wenst U allen een hele fijne vakantie, bent u al op vakantie geweest dan een hele  fijne zomer.

Wilt u voortaan onze nieuwsbrief per mail ontvangen, laat mij dit dan even weten.

Het bespaart onze stichting veel druk- en portokosten.

U kunt ook onze website pagina’s bekijken op: www.soph.org

Webmaster: Marco Haenraets: Webmaster@haenraets.com.

Rekeningnummer SOPH: 86 55 21 999 te H.I.Ambacht

t.n.v. ONTW. PROJECTEN HONDURAS ST.

Wij zijn ANBI gecertificeerd.

Ledenwerfactie

Weet u nog iemand die donateur wil worden van onze Stichting?

Dat kan door uw bank te machtigen voor een vast bedrag per maand (bijvoorbeeld € 5.–) over te schrijven naar de bankrekening van onze Stichting.

Doe mee en breng een nieuw lid aan.