December 2014

3Beste leden,

Bij deze ontvangt u de SOPH nieuwsbrief van dit jaar. Graag houden we u via deze weg op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Honduras. We eindigen zoals gebruikelijk met de brief van Wil aan de SOPH donateurs.

Soph 25 jaar

De SOPH bestaat sinds dit jaar alweer 25 jaar. Dat willen we in 2015 samen met Wil in Nederland gaan vieren. We zijn druk bezig met de voorbereidingen hiervoor.

Update actie schoolgaande kinderen
Op dit moment steunt de stichting nog altijd de naar school gaande kinderen. Na de kerstvakantie begint het nieuwe schooljaar. Hieronder een korte update:

Hernesto

Hernesto gaat na de kerst over van de vijfde naar de zesde klas.

 

 

 

Alba, Mayuri en Alondra zijn over naar de zevende klas.

Rechts 2 MayuriRechts Alba Rechts 3 Alondra

 

 

 

Onder) Alexander en Sergio gaan beginnen aan hun vervolg opleiding. Zij gaan een driejarige VMBO (mavo) studie volgen.

Onder Sergio Onder

 

 

 

Update Project Wil Seuno

Op het ouderenproject zitten op dit moment 6 ouderen met leeftijden tussen de 75 en 80. We zijn op dit moment voornamelijk bezig met de onderhoudswerkzaamheden. Door de wisselende weersomstandigheden is er veel schilder- en snoeiwerk te verrichten aan en rondom de huisjes.

Wil is daarnaast bezig met het kweken van 12.000 nieuwe vissen. De hoop is dat ze rond het paasweekend groot genoeg zijn om verkocht te worden. Verder worden er op het project nu bruine bonen, citroenen, mango’s en bananen gezaaid om inkomsten te genereren.

Zie de foto’s hieronder voor een impressie.

appels fuit kweektuin

 

 

 

 

 

 

Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat het project momenteel niet zelfvoorzienend is vanwege de slechte omstandigheden in Honduras. Het weer is dit jaar extreem geweest, van langdurige droogte naar overstromingen. Ook is er politieke onrust geweest en is de (drugs) criminaliteit zeer ernstig. Om een beeld te geven, de stad San Pedro Sula in Honduras heeft wereldwijd het hoogste aantal moorden per inwonersaantal.

Tevens zien we in de stichting een terugloop in het aantal donateurs. De financiële crisis zal hier ook aan bijgedragen hebben.

Kortom er moe(s)t iets gedaan worden. Om kosten te drukken is er daarom in overleg met Wil besloten een deel van het project tijdelijk niet in gebruik te nemen. Tot dat de omstandigheden verbeteren om meer mensen te faciliteren. Aankomend jaar gaan we acties opzetten om weer nieuwe/oude donateurs te werven. We willen aankomend jaar een aantal activiteiten ontplooien om het project langdurig te blijven onderhouden.

Website

Via de website http://www.soph.org proberen wij de leden zo veel mogelijk op de hoogte te houden. Heeft u nog ideeën of tips om de website te verbeteren dan horen wij dit graag. Mail uw ideeën naar info@soph.org

 

Brief van Wil

Het jaar 2014 is weer bijna voorbij. Een jaar met ups en downs. We moeten met zijn alle optimistisch blijven maar de situatie is niet zo goed in Honduras.

Inmiddels hebben we een nieuwe president en gaat het nu iets beter. Afgelopen week was een demonstratie voor de vrede. De president en zijn vrouw liepen ook mee, waarna zij witte duiven los lieten.

Met het project gaan we rustig door. Op dit moment zijn we druk bezig met het onderhoud zoals schilderen en gras maaien. Ook hebben we nog steeds varkentjes, wat kippen, mango’s, bananen en citroenen voor de verkoop. We zijn ook begonnen met het kweken van nieuwe vissen. We hopen er 12.000 groot genoeg te hebben om in de paasweek te verkopen. Ook hebben we nieuwe bruine bonen gezaaid want zoals de mensen in Nederland aardappels eten, zijn bruine bonen hier het dagelijks gerecht.

De afgelopen 8 maanden hebben we een periode van extreme droogte gekend waardoor er in het hele land weinig geoogst is. Sinds 2 weken is het begonnen met regenen, maar helaas wel in extreme vormen. Op dit moment staan de steden in het noorden onder water. Er zijn een aantal mensen verdronken en een hoop huizen en scholen weggevaagd.

foto wil

Een aantal dagen geleden hebben we een kou front gehad waarin het ’s nachts zo’n 13 graden is. Het blijft de hele maand december koud.

De kinderen die gesteund worden door de stichting gaan nog steeds dankzij jullie naar school. Hun cijfers zijn allemaal goed! Ik hoop dat we ze kunnen blijven steunen.

Dit waren de laatste berichten uit Honduras.

Ik hoop dat iedereen ons kan blijven steunen want we hebben het echt nodig! Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond 2015.kerstballen

 

Wil van Stein , en de kinderen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *