Juni 2010

SOPH nieuwsbrief          Juni 2010                                                                                       nummer 9

Beste mensen

Hiervoor U ligt alweer een nieuwe SOPH nieuwsbrief . In deze nieuwsbrief leest u natuurlijk weer hoe de toestand in Honduras is en natuurlijk hoe het gaat met ons project en andere projecten.

Wij wensen U fijn leesplezier.

Het Bestuur

҉               ҉            ҉            ҉            ҉҉҉

De toestand in Honduras

Brief van Wil van Stein

Hier in Honduras hebben wij sinds  Januari 2010 een nieuwe president, ik denk dat we een beetje van de wal in de sloot zijn terecht gekomen. Deze  president wil dat de oude weer terug komt naar Honduras, waarschijnlijk voor berechting, omdat er niemand boven de wet kan staan.
Onder leiding van de oude president is er dertien duizend miljoen lempiras verdwenen, (voor 1 euro kreeg men 25 lempira’s)  er zijn ook nergens facturen  gevonden om dit geld te verantwoorden. Maar of hij ook komt!!

Het heeft nog een paar maanden geduurd voor het weer echt wat rustiger werd in het land.

De eerste vier maanden van het jaar zijn heel erg warm geweest, tussen de 35 en 40 graden, overal was er water te kort en erg droog.

Dan komt de orkaan Agatha, die ook over Honduras raasde en een poosje is gebleven en Honduras in een noodtoestand bracht, waardoor het grootste deel van het land  in de problemen zit.

Tot nu toe zijn er 16 doden gevallen, de meeste zijn verdronken, Tegucigalpa zit ook in de problemen.

Foto juni 2010-1

 

 

 

 

 

 

Toen wij gisterenavond voor de televisie zaten zagen wij tijdens een uitzending de rivier stijgen en hij bleef maar stijgen.

Vandaag  31 mei is hij wat gezakt, maar de mensen hebben wel een meter modder in hun huisjes. Er  zijn, naar schatting, van 2000 mensen hun huisje weggevaagd en zij zijn voorlopig in scholen ondergebracht.

Foto juni 2010-2

 

 

 

 

 

 

Op het project hebben wij gelukkig geen problemen, want we hadden  begin mei, uit voorzorg  alle slootjes goed schoongemaakt voor een goede waterafvoer.

Wij hadden wel in een paar huisjes lekkage, maar ja dat kan na 10 dagen flinke regenbuien. Verder is alles goed hier.

Wij  wachten nu op goed weer. Een tv station komt een reportage maken over het project en het zou dan leuk zijn als de zon schijnt.

Met het visproject gaat het weer goed, we hebben een kleine stop gehad, in verband met al  die problemen van de regering vorig jaar. Wij moesten ook steeds  binnen blijven en dat duurde een maand of drie. Maar we zijn weer goed gestart. Wij hebben ook twee varkentjes. Wij zijn nu op zoek zijn naar een beer voor de uitbreiding.

Er zijn twee ouderen op het project bijgekomen en wij hopen dit jaar op verdere uitbreiding. Het gaat langzaam, maar voor alles moet men in Honduras geduld hebben.

Alle mensen, die hebben gezorgd dat er voor het project en voor mij een nieuwe auto kwam, wil ik nog eens een keer extra bedanken en vertellen dat hij fantastisch is en geweldig rijdt.

҉               ҉            ҉            ҉            ҉҉҉

Schoolspullen voor kinderen

Foto juni 2010-3

 

 

 

 

 

Het is in Honduras nog steeds zo, ook al is het onderwijs verplicht, dat je zelf moet zorgen voor schooluniformen, schriften, potloden ed. Als je dat niet hebt, of het niet kunt betalen dan is het moeilijk om op school mee te doen.

Eurodita vertelde dit verhaal aan Wil en zij vertelde dat deze twee kinderen goed kunnen leren en het jammer zou zijn als ze niet verder konden.

Zij zitten in de vierde klas en waren de enige die geen schriften en een rugzakje hadden. Het meisje 10 jaar oud en het jongetje 12 jaar.

Daarom hebben wij besloten om dit voor hun aan te schaffen.

҉               ҉            ҉            ҉            ҉҉҉

 

Het bestuur en Wil vanuit Honduras wenst U allen een hele fijne vakantie, bent u al op vakantie geweest dan een hele  fijne zomer.

Wilt u voortaan onze nieuwsbrief per mail ontvangen, laat mij dit dan even weten.

Het bespaart onze stichting veel druk- en portokosten.

U kunt ook onze website pagina’s bekijken op: www.soph.org

Webmaster: Marco Haenraets: Webmaster@haenraets.com.

Rekeningnummer SOPH: 86 55 21 999 te H.I.Ambacht

t.n.v. ONTW. PROJECTEN HONDURAS ST.

Wij zijn ANBI gecertificeerd.

Weet u nog iemand die donateur wil worden van onze Stichting?

Dat kan door uw bank te machtigen voor een vast bedrag per maand (bijvoorbeeld € 5.–) over te schrijven naar de bankrekening van onze Stichting.