November 2013

4SOPH nieuwsbrief                                           November 2013 Nummer 15

Beste leden,

Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van Stichting Ontwikkelings Projecten Honduras van het nieuwe bestuur.

Zoals u misschien wel of niet weet is Wil deze zomer in Nederland geweest. Hierdoor is er veel overleg geweest tussen het nieuwe bestuur en Wil, wat zeker ten goede zal komen aan het project. Ook heeft Wil al haar vrienden /bekenden opgezocht en is zij met hernieuwde krachten weer vertrokken naar Honduras.

Het nieuwe bestuur heeft ook niet stil gezeten maar eerst, zoals u gewend bent,
de brief van Wil:

Beste leden,

Om meteen met de deur in huis te vallen: op dit moment is de situatie in Honduras niet al te rooskleurig. De economische situatie is ronduit slecht, er zijn momenteel maar liefst 1,2 miljoen werklozen.

Met het project gaat het op dit moment redelijk, er zijn nu 5 ouderen die het goed naar hun zin hebben (wat voor ons ook heel belangrijk is). Laatst hebben wij hier op het project helaas ook wat ouderen verloren maar die waren al op een behoorlijke leeftijd. In Honduras worden de mensen over het algemeen toch wel oud, de laatste was 97 jaar oud en heeft 5 jaar bij ons gewoond.

Verder heb ik met het nieuwe bestuur overleg gepleegd. Het project heeft als doelstelling zichzelf te voorzien en daarom moeten er enige veranderingen plaatsvinden om de doelstellingen te halen en tot een sluitend resultaat te komen. Het bestuur besteed daar op dit moment aandacht aan en ik hoop dat het ook gaat lukken.

Op het project willen wij dit jaar iets meer aan de onderhoud gaan doen. Natuurlijk houden wij het altijd wel bij maar soms heeft het een grote beurt nodig. Ik zal hiervoor een bijdrage aan de stichting vragen.

Met de visverkoop gaat het goed en is daarom op dit moment de grootste bron van inkomen. Ook hebben de varkens weer biggetjes gekregen, in totaal 14. Als ze 2 maanden oud zijn hopen we deze voor een goede prijs te kunnen verkopen.

Daarnaast heb ik een plan ingediend bij het bestuur om aan 5 of 6 kinderen een studiebeurs te geven. Op dit moment zitten deze kinderen op de lagere school en met dit ondersteuningsproject zouden zij naar de middelbare school kunnen, iets waar de families van deze kinderen geen geld voor hebben.
Sociale voorzieningen zijn hier niet zoals in Nederland, geen werk betekend geen inkomen. Dit gaat vooral ten kosten van de jeugd en educatie. Het land heeft zowel jongere als oudere mensen nodig.

Ik hoop van harte dat u de SOPH kunt blijven ondersteunen, we hebben uw bijdrage hard nodig.

Vriendelijke groeten uit Honduras,
Wil van Stein

——————————————————————————————————–

Van de bestuurstafel

Het bestuur is op dit moment bezig om er voor te zorgen dat het project zichzelf kan bedruipen. Aangezien er de laatste jaren weinig aan onderhoud gedaan is zijn we nu druk bezig met het achterstallige onderhoud in kaart te brengen. In de volgende nieuwsbrief hopen wij u hier meer over te kunnen vertellen.

Hieronder ziet u een paar foto’s die de situatie wat duidelijker maken.

Allereerst twee foto’s van de omheining van het project. Deze krijgt een opknapbeurt wat ook ten goede komt aan de veiligheid van het project.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een groot deel van de huisjes zullen voorzien worden van nieuwe deuren, wastafels, tegels en schilderwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast kunnen wij u laten weten dat de Stichting, uiteraard in overleg met Wil, heeft besloten om 6 kinderen te ondersteunen met hun schoolopleiding. Ze zitten nu allemaal in de 5e klas en gaan in November over naar de 6e en zijn 12 jaar oud. Wij willen ze graag in het kort aan u voorstellen.

 

Dit is Sergio,hij is 12 jaar oud en woont samen met zijn moeder en 4 broers. Hij zit in de zesde klas.

 

 

 

Dit is Hernesto , hij is 12 jaar oud en woont samen met zijn moeder,2 broers en 1 zus. Hij zit in de vijfde klas. ’s Middags doet hij klusjes om zijn moeder te helpen.

 

 

 

Dit is Alexander,hij is 12 jaar oud en woont samen met zijn 3 broers bij zijn oma. Hij zit in de zesde klas.

 

 

 

Dit is Alba, zij is 12 jaar oud en zij woont samen met haar moeder en 4 broertjes. Zij zit in de zesde klas.

 

 

 

Dit is Maryuri, zij is 12 jaar oud en woont samen met haar moeder en haar kleine zusje. ’s Middags helpt zij haar moeder met huishoudelijke klusjes. Zij zit in de zesde klas.

 

En als laatste willen wij graag Alondra aan u voorstellen. Zij is 11 jaar oud en woont samen met haar moeder en zusje. Ook zij zit in de zesde klas.

 

 

 

Zoals u kunt zien is uw bijdrage hard nodig en komt deze terecht bij diegene die het nodig hebben. Zonder u was het heel goed mogelijk geweest dat deze kinderen hun schoolopleiding niet af hadden kunnen maken. Wij danken u dan ook hartelijk voor uw steun.

Ook willen wij u laten weten dat we druk bezig zijn met het opzetten van een vernieuwde website http://www.soph.org

Op dit moment is de website nog under construction maar u kunt alvast een kijkje nemen voor een eerste indruk.

Het e-mailadres info@soph.org is er voor al uw vragen en om wijzigingen door te geven.

Bedankt en met vriendelijke groet,
Het bestuur

Het IBAN rekeningnummer SOPH : NL30 ABNA0 865521999 te Noordwijk
Wij zijn ANBI gecertificeerd.